Mire kell figyelni klíma telepítésnél?

Mire kell figyelni klíma telepítésnél?Klíma vásárláskor általában mindenki arra szokott figyelni, hogy milyen teljesítményű és tudású készüléket válasszon. A telepítési sajátosságokra, tudnivalókra azonban kevesebb figyelem szokott jutni.

Először is minden település rendelkezik szabályokkal arról, hogy hogyan és hova lehet felszerelni a klímák kültéri egységeit, budapesti klímaszerelés esetén pedig általában kerületenként vannak meghatározva ezek a szabályok. Emellett még a műemlékvédelem alatt álló épületeket is megnehezíthetik a tulajdonosok és a klíma telepítő szakemberek számára. Kockáztatni nem érdemes, mert ha nem megfelelően kerül felszerelésre a kültéri egység, akkor akár el is távolíttathatják azt utólag is.

A hely sajátosságai mellett az épület sajátosságaira is figyelni kell. A legnagyobb problémákat a panel lakások szokták jelenteni a vasbeton falak miatt. Ezeket átfúrni, klímákat felszerelni ide nem egyszerű. Olyannyira, hogy nem is minden szakember vállalja el, különösen akkor, ha ráadásul emeletről is van szó. Ha úgy gondolod, hogy az átlagosról eltérő sajátosságokkal rendelkezik lakásod, akkor érdemes a megrendelés előtt a telepítővel megnézetni a helyet, és akkor fog tudni tervet készíteni, valamint pontos árat mondani.

Szintén előre kell gondolkodni, ha már az építkezés során elő szeretnéd készíteni a lakást a klímáknak, mert utólag általában kábelcsatornázás lesz már, nem falban csövezés.