Miért fontos dokumentum a cégkivonat?

Miért fontos dokumentum a cégkivonat?Aki csak egy kicsit is jártas a céges világban, tudja, hogy az egyik dokumentum, amelyre szinte nap mint nap szükség van, az a cégkivonat. Nincs olyan komolyabb ügyintézés, teendő, melynél ne kelljen bemutatni, mellékelni egy cégkivonatot. De miért olyan fontos ez a dokumentum, és miért kérik szinte mindenhol?

A cégkivonat azokat az információkat tartalmazza, melyek a dokumentum igénylésének pillanatában az adott cégről a cégjegyzékben megtalálhatóak. Ahhoz, hogy a céges világ átláthatóan tudjuk működni, ezeknek az információknak nyilvánosnak kell lenni. Ilyen információ pl. a cég neve, adószáma, végjegyzékszáma, székhelye, bankszámlaszáma stb. Ezek mind olyan információk, melyeket egy ügyintézés során bizonyítani kell tudni. Erre a bizonyításra szolgál a cégkivonat.

Cégkivonatból több típus is létezik, általában attól függ, hogy milyen hitelességi szintű dokumentumot kell bemutatni, hogy milyen ügyintézésről van szó. A bankok általában a legmagasabb, közhiteles szintet követelik meg, a céges szerződéskötésekhez azonban szinte mindig elegendő egy hiteles cégkivonat. Amivel tisztában kell viszont lenni, hogy az ingyenes változatot szinte sehol nem fogják elfogadni, ugyanis hitelesítés nélkül nem biztosítja semmit, hogy a cégkivonat jelenleg is hatályos információkat tartalmazzon.

A hatályosság miatt fontos információ, hogy akkor fogadnak el egy hiteles cégkivonatot, ha 30 napnál nem régebben lett kiállítva. Sőt, ma már olyan esetek is előfordulnak, amikor a szolgáltató, partner maximum 14 napos dokumentumot fogad el, hogy még nagyobb biztonsággal legyenek aktuális információk a dokumentumban.