A tűzgátló ajtó fontos a tűzvédelem szempontjából

A tűzgátló ajtó fontos a tűzvédelem szempontjábólHa a tűzvédelemről van szó, akkor sokaknak általában a tűzoltóság és a mindenhol megtalálható piros színű poroltók jutnak eszükbe. Van azonban a tűzvédelemnek több fontos része is, az egyik ilyen a tűzgátló ajtó.

Valószínűleg már minden találkozott tűzgátló ajtóval, még akkor is, ha ez nem is tűnt fel neki. Kórházakban, irodaépületekben lehet pl. velük találkozni, ugyanis a fontosabb helyiségek, részlegek tűzgátló ajtókkal vannak egymástól elválasztva. Gyakran folyamatosan nyitva vannak ezek az ajtók, a megszokott ajtóknál masszívabbak, és nem kilinccsel lehet nyitni-zárni őket, hanem gombbal. Ezeket az ajtókat úgy készítik, hogy tűz esetén ellen tudjanak állni akár az ajtót érő közvetlen lángoknak is egy bizonyos ideig, és ezáltal meggátolják a tűz továbbterjedését, valamint védik az egyes részlegeket attól, hogy máshonnan átterjedjen a tűz. A tűzgátló ajtók általában acéllemezből készülnek, ez az anyag ugyanis kiválóan ellenáll a tűznek. Arra azért ügyelni szoktak a gyártók, hogy üveges része is legyen a tűzgátló ajtóknak, az ugyanis nagyon fontos tűzesetkor, hogy az ajtó egyik feléről át lehessen látni a másikra, hogy meg lehessen vizsgálni az állapotokat az ajtó kinyitása előtt.

Ahogy tűzvédelmi eszközöknél megszokott, úgy a tűzgátló ajtóknál is egyedi jelrendszert (betűrendszert) használnak az ajtók teljesítményének osztályozására. A jelrendszer többek között a továbbterjedés gátlásának, az ajtó szigetelő képességének, teherhordó képességének, füstáteresztésének szempontjából osztályozza az ajtókat.